Класически стил в интериорния дизайн

 

Класическият интериорен дизайн, както подсказва името му,  е дълбоко повлиян от епохата на класицизма. Витрувианските пропорции са основополагащ елемент от архитектурата, изкуството и дизайна на класическия стил. Той се отличава със силно изразена естетика спрямо отделните компоненти, които изграждат дадено пространство. 

 

Стилът става широко разпространен през 20-ти век, след като следвоенните предградия процъфтяват и хората се стремят да подражават на традициите в интериорния дизайн в Европа от 18-ти и 19-ти век.

Класическият интериорен дизайн също може да се нарече вечен, а някои може да го нарекат и традиционен. Той представлява олицетворение на елегантността. Визията е структурирана и балансирана, богата на аксесоари, текстура и покрития. Мебелите са с фрезовани елементи, инкустрации и богати на детайл.

 

Ключът към класическия интериор е симетрията и редът, като разположението и стилът на мебелите обикновено работят около ключова фокусна точка. За да разберете как да подредите мебелите си, помислете за симетрия и се опитайте да създадете огледални образи.

blank
blank

Основни характеристики на класическия интериорен дизайн:

  • Мебели, декор, изкуство от европейския дизайн предимно от 18-ти и 19-ти век, особено от Англия и Франция

  • Дизайнът се основава на стилове от миналото, но често завършва с фини декоративни детайли

  • Стаите са проектирани да бъдат функционални и удобни

  • Акцентът е върху симетрията и включва планиране на пространството около определен фокус, често огледален – двойки мебели, предмети като кресла, лампи или огледала

  • Интериорът може да включва традиционни архитектурни елементи, като облицовка с ламперия, профилирани рамки, метални елементи и др. 

  • Дървените покрития на подовете и обзавеждането са в по-тъмните гами

  • Стените обикновено са боядисани в неутрални цветове, но могат да включват шарени тапети с традиционни мотиви като цветя, геометрични фигури и др.

  • Текстилът обикновено е неутрален или с фини шарки, като при тапетите може да включва памук, вълна, кадифе и коприна

blank
blank
blank