Арт Деко в интериорния дизайн

Арт деко се появява за първи път във Франция през 20-те години на миналия век и получава името си през 1925 г. на „Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes“ в Париж. Обхваща периода от 1925 до 1940 и се открива в изобразителното изкуство, в интериорния дизайн, мебелите, модата, бижутата, текстила и архитектурата.

 

Арт деко е вдъхновен от напредъка в съвременните технологии, който може да се види в плавните линии и геометричните форми, които са характерни за движението. Деко притежава присъщ лукс, който се подчертава от използването на сребро, кристал, слонова кост, нефрит и лак. Стилът обикновено е елегантен, бляскав и функционален и е издържал изпитанието на времето.

 

Андре Маре (1887-1932), Жак-Емил Рулман (1879-1933) и Айлин Грей (1879-1976) са сред най-известните дизайнери на мебели на епохата, създавайки луксозни и иновативни аксесоари за интериора в стил Арт Деко.

 

blank

Отличителното Деко излъчване най-често има нотки на сребро, черно и хром, така че е важно да вземем това предвид при избора на цветова палитра за останалата част от помещението. Има страхотна гама от цветове, които допълват тези блестящи метални или черни Деко детайли – ярко наситено жълто, червено, зелено, синьо и розово са сред най-използваните в традиционните интериори.

В Арт деко се използват редица материали, но всеки елемент от дизайна обикновено има луксозно, гланцово или отразяващо покритие. Дървото е силно полирано или като алтернатива му се придава лаково покритие, което има несравним блясък. Лакираните мебели са ключов елемент в луксозния Арт деко дизайн. Модерният подход към този стил се придържа към опростения, аеродинамичен, симетричен, геометричен и модерен вид, който е типичен за традиционния дизайн на Деко, но съвременните дизайни са актуализирани с по-модерни материали, пропорции и детайли.

 

Основни материали на Арт Деко:

  • Висококачествени платове за тапицерия на седалки и табла като кожа от акула, кадифе и зебра

  • Неръждаема стомана, огледало и хром, стъкло и лак като материали за обзавеждане и аксесоари

  • Скъпи материали за обзавеждане и аксесоари от висок клас като абанос-зебрано и мрамор

 

Цветове:

  • Често са сдвоени или акцентирани със сребърни, хромирани или черни акценти с блясък

  • Включват ярко и наситено жълто, червено, зелено, синьо и розов

  • По-меките цветове от тази епоха включват кремавo и бежовo, използвани в дневни, трапезарии и спални

  • Неутралните цветове се смесват добре с полирано дърво и лакирани мебели, обичайни за периода

blank
blank